Vanliga frågor

Vi tar ständigt emot, och välkomnar, frågor från våra gäster. Här nedan har vi samlat de vanligast förekommande frågorna. Om du inte finner det svar du söker här är du självklart varmt välkommen att kontakta relevant restaurang eller oss på kontoret, så ska vi gör vårt bästa för att ge dig de svar du behöver.

Aktuell information

Jag föredrar att äta hemma. Levererar ni till mitt område?

Samtliga restauranger erbjuder mat för avhämtning, och flertalet erbjuder leverans via någon av våra deliverypartners. På Delivery-sidan hittar du information om våra olika delivery-partners.

Varför använder ni inte handskar i köket?

Vi tar alltid hygien på största allvar! Studier visar att handskar inte är någon garanti för bättre hygien. Dessutom riskerar anställda som använder handskar under en längre tid att utveckla allergier och hudproblem. Istället är rekommendationen vi följer, att ha rigorösa och kompromisslösa rutiner för handhygien, frekvens på handtvätt och så vidare. Samtliga av våra medarbetare utbildas i våra hygienrutiner och vet hur man skapar en säker mathantering genom rätt handhygien.

Värt att nämna är att det finns vissa lägen då handskar ändå används i våra kök, ett sådant exempel är om en medarbetare har en skada på sin hand. I denna typ av situation är det andra rutiner som träder i kraft, och även här har vi strikta regler för hur vi säkrar en god hygien.

Företaget

Vad står namnet Vapiano för?

Namnet Vapiano är från det italienska talesättet “Chi va piano va sano e va lontano”. På svenska betyder det ungefär: människor som tar det lugnt lever ett långt och friskt liv. 

När grundades Vapiano?

Den första Vapiano öppnades i Hamburg den 22 oktober 2002. I Sverige har Vapiano funnits sedan hösten 2007.

Hur många restauranger finns det i Sverige?

Det finns sex restauranger i Sverige. En ligger i Göteborg, en i Malmö Hyllie, tre i centrala Stockholm och en i Solna (Mall of Scandinavia).

På Vapiano

Kan jag reservera bord?

På Vapiano behöver du inte boka bord. Vi vill vara tillgängliga för alla människor alla tider. Gäster som kommer spontant och gäster som har planerat att komma ska båda känna sig välkomna. Därför är våra restauranger öppna för alla, nästan alla dagar om året.

Vill du boka bord för större sällskap är du välkommen att skicka en bokningsförfrågan.

Är barn också välkomna på Vapiano?

Alla åldrar är varmt välkomna till våra restauranger! Det finns gott om barnstolar och tillräckligt med plats för att parkera barnvagnar. På Vapiano har dessutom ingen åldersgräns för när man får lov att börja leva ut sin matpassion och ställa gourmandkrav. Vi tror på kärleken till italienska smaker för alla åldrar! Därför erbjuder vi samtliga huvudrätter i mindre portionsstorlek för 65kr (gäller alla barn under 12 år).

Varför används chipkort?

Vi håller på att fasa ut våra Vapiano-kort, inom kort har ingen av våra restauranger i Sverige chip-kortsystem längre. Numera beställer man istället av våra kollegor i baren, alternativt direkt vid sitt bord via app eller QR-kod.

Vad händer om jag tappar mitt chipkort?

Varje chipkort har ett värde upp till 750 kronor. Upp till detta värde kan du registrera vad du äter och dricker på kortet. Så fort du inser att du tappat ditt kort måste du informera någon i personalen. Han eller hon kommer att göra sitt bästa för att lösa problemet åt dig. 

Finns det presentkort att köpa?

Absolut, vi säljer presentkort i samtliga restauranger. Tyvärr kan man för tillfället ej köpa presentkort online.

Finns det ett område där man får röka på Vapiano?

Vapiano är ett helt rökfritt område, såväl inne som ute. 

Kan jag ge dricks på Vapiano?

På Vapiano är dricks inget du som gäst förväntas att ge – för den som däremot vill ge dricks, finns det en drickslåda vid kassan. Självklart går all dricks oavkortat till personalen.

Kan man betala med kontanter?

Nej tyvärr, vi har inte möjlighet att ta emot kontanter, däremot går det fint att betala med betal- och kreditkort såsom American Express, Visa eller MasterCard, vi tar även emot rikskortet.

Får man ha hund med sig till era restauranger?

Vi älskar hundar! – men tyvärr har vi inte möjlighet att tillåta hundar eller andra djur i våra lokaler.

Får man ha ledarhund med sig till era restauranger?

Tyvärr inte. Med rådande regelverk får vi inte lov att släppa in ledarhundar i våra lokaler. Detta då våra ’öppna’ kök anses tillhöra samma lokal som vår serveringsdel.

Varför har inte personalen i köket handskar på sig?

Vi använder inte handskar, utan istället följer vi noggranna rutiner för handtvätt och hygien. Bärandet av handskar är helt enkelt ingen garanti för bättre hygien. Ett långvarigt användande av handskar ökar även risken för våra medarbetare att utveckla allergier och hudproblem.

Med det sagt förekommer användandet av handskar även i våra kök, tex då någon medarbetare har en skada på handen. Även för dessa fall har vi tydliga regler och rutiner för hur hygienkraven efterlevs.

Samtliga medarbetare utbildas i hygienkrav och rutiner.

På Vapiano

Är pastan verkligen er egen?

Många undrar om vi gör våra pasta själva eller köper in. Vi är sanna pastanördar, färsk mat från grunden är vår passion så ja, all pasta görs färsk varje dag i våra egna manifatturor.

Enda undantaget är den glutenfria pastan vilken vi köper in för att kunna säkerställa att ingen kontaminering sker vid tillverkningen. (den glutenfria pastan kokas sedan i separata kokare. Dock vill vi flagga för risken för spår av gluten, då alla mat tillagas i samma kök)

Hur ofta ändrar ni Specials-rätterna?

Våra Specials är säsongsanpassade gästrätter på tillfälligt besök, vi har ca 5 specialsbesök på ett år.
Aktuell Specials-rätt hittar man på Meny-sidan, eller varmt välkommen in till valfri restaurang för mer information.

Min favoriträtt har tagits bort från menyn, varför då och kommer den tillbaka?

Vår meny består av allt från klassiker som varit med oss sedan start, till nyare och mer varierade smaker. Vi försöker ständigt utveckla menyutbudet och vara så lyhörda som möjligt för våra gästers feedback, samt anpassa oss efter råvarutillgång och säsong i den mån det är möjligt. Det innebär att vi ibland byter ut vissa rätter.

Alla rätter finns dock sparade i vårt arkiv och kan absolut hitta sin väg tillbaka någon gång framöver. Till dess hoppas vi att du kan ge någon av de andra rätterna en chans, vem vet, kanske finns där en ny favorit bland menynyheterna?

Finns det några glutenfria alternativ?

På Vapiano kan du få din alldeles personliga favoriträtt tillagad efter dina önskemål. Berätta bara för kocken om dina önskemål och preferenser, så anpassar vi oss till det när vi lagar din mat. Vi har flera naturligt glutenfria alternativ som t.ex. sallader och risotto. Vi kan desstuom laga nästan alla rätter på vår meny med glutenfri pasta eller pizzadeg.

Vad innehåller den glutenfria pastan?

Vår glutenfria pasta är även laktos- och vetefri.
Innehåll: Majsmjöl, rismjöl, hirsmjöl (20%), Mono- och diglycerider av fettsyror (E 471).

Kan innehålla spår av soja.

Vad innehåller den glutenfria pizzadegen?

Innehåll: Glutenfri vetestärkelse (max 20mg gluten/kg), rismjöl, skummjölkpulver, potatis, socker, rapsolja, jäst, citrusfiber, salt, förtjockningsmedel (guarkärnmjöl), emulgeringsmedel (solroslecitin), arom.

Är maten säker för mig med celiaki?

Glutenfria pastan och pizzabotten produceras i en glutenfri miljö och vi gör vårt yttersta för att säkerställa att hela rätten är lämplig för glutenintoleranta. Vi har särskilda rutiner och använder separat utrustning för alla glutenfria rätter. Dock hanteras produkter innehållande gluten samtidigt i köket och överföring av partiklar kan alltid ske, därför kan vi aldrig garantera att hela rätten är “fri från gluten”.

Hur tillreds produkterna?

Pizzan läggs på teflonpapper så att den aldrig nuddar ytan i ugnen. Vi skär upp den med specifika pizzaslicers och serverar på separata tallrikar. Pastan kokas separat i vårt preparationskök och tillreds sedan i såsen till rätten som beställs.

Varför kan ni inte garantera att rätten är helt glutenfrI?

Produkter som innehåller gluten hanteras i samma tillagningskök som de glutenfria produkterna och partiklar kan oavsiktligt hamna i maten, därför kan vi aldrig garantera att den färdiga rätten är helt glutenfri.

Lagstiftningen innebär att vi ska kunna informera om när en måltid innehåller allergena ingredienser så att du som är allergisk eller överkänslig ska kunna undvika den måltiden. Känsliga allergiker kan dock få allvarliga reaktioner av så lite som en nötflisa eller en droppe mjölk. Sådana kan oavsiktligt hamna i maten på restaurang. För många överkänsliga går det bra att äta maten ändå, men det är ditt eget beslut. Är du särskilt känslig är det viktigt att du pratar med personalen, så förklarar vi gärna hur hanteringen går till.

Är rätten säker för mig med allergi mot spannmål?

Nej, vi rekommenderar inte att äta de glutenfria rätterna om du har allvarlig spannmålsallergi. Produkter innehållande spannmål hanteras i köket och överföring av partiklar kan ske, därför kan vi aldrig garantera att rätten är helt fri från spannmål.

Smakar de glutenfria produkterna likadant som de vanliga?

Den glutenfria pennen och pizzadegen är resultatet av flera års produktutveckling. Pastan har liknande egenskaper som pasta baserat på semolinamjöl med rätt konsistens och smakar som glutenfri pasta från Vapiano ska smaka – god och al dente! Pizzan är stor, tunn och med härlig smak. Konsistensen blir lite annorlunda än en pizza gjord på semolina och den är även något ljusare i färgen då den är gjord på rismjöl.

Gör ni inte era glutenfria produkter själva?

Efter mycket hårt arbete med att ta fram recept, produkttester och försök att skapa säkra rutiner för att tillverka våra egna hemmagjorda glutenfria produkter – har vi kommit fram till att det i dagsläget är en för stor utmaning att nå den höga kvalitet på produkten som vi kräver. 

Vi vet dock att allt fler äter glutenfritt och våra gäster har länge efterlyst ett glutenfritt pasta- och pizzaalternativ.  För att möta denna efterfrågan erbjuder vi istället två noga utvalda produkter från producenter som är specialiserade på glutenfria marknaden. Produkterna är av högsta kvalitet och är producerade i en garanterat glutenfri miljö.

Vad kostar de glutenfria produkterna?

Vi tar inget extra för glutenfritt.

Har du fler frågor om våra glutenfria produkter eller hanteringen av dessa är du välkommen att kontakta oss på info(at)vapiano.se !

Take away och Delivery (Hemleverans)

Kan jag beställa mat från Vapiano för Take away eller Delivery?

Ja, du kan ta med dig Take away-mat från samtliga av våra restauranger. Återanvänd gärna take away-lådorna, de tål såväl mikrovågsugn som diskmaskin!

På flera av våra retauranger har vi även en separat Take away och Home Delivery-avdelning där du kan förbeställa din mat via telefon för avhämtning.

Hemleverans kan beställas genom våra delivery partners Fooodora, UberEats och Wolt!

Se under Take away-sidan och Delivery-sidan för mer info.

Varför kommer toppingen vid sidan av ibland när jag beställer mat hem?

Vissa produkter levereras med toppingen på sidan av för att säkerställa bästa kvalitet. Om vi t.ex. skulle lägga på rucola på den varma pizzan skulle salladen inta ha samma fräscha kvalitet när den når fram till dig.

Övrigt

Vett i och etikett på digital medier enligt Vapiano

Vi vill gärna att du som gäst använder dig av möjligheten att kommentera innehåll på våra Facebook-sidor, instagramuppdateringar och andra plattformar. Syftet med vår närvaro i sociala medier är att öppet informera, inspirera och diskutera ämnen relaterade till Vapianos verksamhet. Observera att kommentarer, länkar, videor och bilder som är upplagda i forumet inte nödvändigtvis representerar Vapiano, dess anställda och samarbetspartners åsikter eller värdegrund. Vapiano kan inte hållas ansvarig för något användargenererat innehåll på sina digitala medier.

Det är inte tillåtet med: 

  • innehåll som direkt eller indirekt går emot svensk lagstiftning
  • främlingsfientliga och sexistiska yttranden eller material som kan anses stötande mot specifika grupper eller personer, är uppviglande eller kränker enskildas personliga integritet
  • hot, trakasserier, påhopp på person eller organisation, förtal, skvaller eller lögner
  • material som bryter mot immaterial-, upphovsrätt eller patent
  • material innehåller virus, korrupta filer eller annan typ av program som kan skada någon annans dator, läsplatta eller mobiltelefon
  • Kommersiella budskap eller spam

Samtliga kommentarer, länkar, bilder och videor ska hålla en god ton och inte innehålla stötande eller kränkande språk. Innehållet kommer att kontinuerligt ses över av representanter från Vapiano. I de fall kommentarer, länkar, bilder och videor inte är i linje med Vapianos verksamhet och/eller värdegrund, kan dessa komma att raderas. Användare som inte följer riktlinjerna kan komma att blockeras.

Vid eventuella frågor eller synpunkter på modereringen vänligen kontakta oss på info(at)vapiano.se.

Huvudkontor

Vapiano Sverige AB
Biblioteksgatan 29
11 435 Stockholm

Följ Vapiano Sverige